Vastuullisuus: ohjeet aloittelijalle

Daniela \\ 20.04.2021

Vastuullisuus on yksi isoimmista trendeistä, johon monet yritykset ja yrittäjät pyrkivät. Mutta mitä vastuullisuus tarkoittaa ihan konkreettisesti, ja miten siitä voisi alkaa viestiä?

Tätä pohtivat Kollega.fi-lehden viimeisimmässä numerossa VillageWorksin brändi- ja markkinointipäällikkö, Nelli Steer, ja Communikén vastuullisuusviestinnän asiantuntija, Heidi Korva.

Mitä on vastuullisuus?

Vastuullisuudella tarkoitetaan, että yritys huomioi oman toimintansa taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset vaikutukset. Vastuullinen yritys pyrkii toimimaan mahdollisimman kestävällä tavalla, sidosryhmien edut ja odotukset huomioiden ja tähtää kannattavaan liiketoimintaan.

”Kaikki lähtee siitä, että mietitään mitä vastuullisuus itselle tai yritykselle tarkoittaa; mitkä asiat ovat tärkeitä ja ennen kaikkea mihin asioihin on mahdollista itse tai yrityksenä vaikuttaa”, kertoo Heidi.

”Tätä ohjaa paljolti myös yrityksen toimiala ja koko; suuremmilla organisaatioilla on resursseja ja vaikutusvaltaa tehdä enemmän. Heiltä sidosryhmät myös odottavat enemmän vastuullisuutta.”

Vastuullisuus koskee niin montaa eri asiaa, että jokaiselle varmasti löytyy sopiva “hyvä” teko, josta aloittaa. Pienille yrityksille ja yksityisyrittäjille tämä voi tarkoittaa vaikkapa oman kierrätyksen tehostamista, tai yrityksen sähkön muuttamista vihreäksi sähköksi.

”Me VillageWorksilla olemme vasta alkutaipaleella vastuullisuustyössä”, Nelli avaa.

”Aloitimme sen ensin kysymällä itseltämme ja tiimiltämme, että mikä on tärkeää, mahdollista, ja mikä sopii yrityksemme toimintaan. Työ- ja tapahtumatilojen tarjoajana meille ensimmäinen asia onkin ollut tehostaa kierrätystä kohteissamme tarjoamalla niihin soveltuvat astiat.”

”Vastuullisuustyö ei ole koskaan valmis. Aina voi oppia uutta ja kehittyä.”

”Jo pienistäkin teoista ja aikomuksista kertominen asiakkaillemme ja muille sidosryhmillemme on saanut paljon positiivista palautetta”, Nelli jatkaa, ”nämä keskustelut ovat myös auttaneet meitä hahmottamaan asiakkaillemme tärkeitä vastuullisuusasioita, joita emme ehkä olleet osanneet ajatella tai tarjota, vaikkapa energiankäytön erittely tai vastuullisesti valitut siivoustuotteet.”

”Tämä on rohkaissut meitä yrityksenä eteenpäin; nyt olemmekin kartoittamassa kaikkea toimintaamme vastuullisuuden kannalta Ekokompassi ympäristöjärjestelmä-sertifikaattia varten.”

Lue koko artikkeli Kollega-lehdessä.