Työn tulevaisuus: robotti tuli työpaikalle

Tulevaisuuden työ –sarjamme lähtee liikkeelle robotisaation asiantuntija Cristina Anderssonin ja futuristi Niko Herlinin, Great Minds, keskustelulla. Mediassa maalataan usein synkkiä kuvia roboteista ja tulevaisuuden työelämästä, mutta Niko ja Cristian ovat kumpikin optimisteja. Tulevaisuudessa työtä riittää myös ihmisille.

Niko ja Cristina ovat saapuneet Eteläesplanadin toimistollemme keskustelemaan robotiikasta. Aihe vie heti kahvikoneen äärellä futuristin ja robotisaation asiantuntijan mennessään. Cristinaa ja Nikoa eivät huoleta tulevaisuudessa ihmisten lailla ajattelevat koneet, vaan ennemmin koneiden lailla ajattelevat ihmiset.

Mitä kaikkea robotit sitten tekevät tulevaisuuden työpaikalla ja mitä töitä meille ihmisille jää? Tarkkaa jakoa on Cristinan mukaan vaikea tehdä, sillä robotit voivat tehdä kaikenlaista.

Sanotaan että kaikki luova on vaan ihmisten, mutta ei sekään pidä paikkansa. Robotit on tehnyt jo leffatrailereita, runoja, taidetta. Parempi miettiä mitä me teemme yhdessä”, sanoo Cristina. ”Saamme koneilta taikavoimia ja yhdessä voimme luoda jotain uutta ja hämmästyttävää.

ei korvaa ihmistä

Robotisaatio koskee tulevaisuudessa meitä kaikkia, eikä kenenkään työ ole immuuni roboteille. Ihan johtoryhmästä lähtien. Cristinan mielestä jokaisessa johtoryhmässä tulisi ollakin robotti, jonka avulla yritykset voivat käsitellä yhä kasvavaa informaatiota. Sama koskee poliittisia päättäjiä.

Mutta edelleen tarvitaan ihmistä”, huomauttaa Niko. ”Robotti auttaa, eikä välttämättä korvaa ihmistä.” Niko ja Cristina ovat tästä yhtä mieltä, ja kumpikin ovat optimisteja. Meille ihmisille löytyy töitä myös tulevaisuudessa. ”Toki kaikki tämä tarvitsee meiltä ihmisiltä aikamoista uudistumiskykyä”, toteaa Niko. Ja monet uudistumisprosessit kestävät edelleen älyttömän kauan.

kenestä seuraava miljardööri?

Entä mitä uusia työtehtäviä ja ammatteja tulevaisuus tuo tullessaan? Cristina huomauttaa, ettei reilu kymmenen vuotta sitten kukaan tiennyt mitään Social Media Managereista. Samaan tapaan emme voi nyt tietää, mitä kaikkia uusia ammatteja tulevaisuus tuo tullessaan. Mutta yhdestä asiasta Cristina on varma:

Kyberammatit, eli robottien kautta tehtävä fyysinen työ, se tulee lisääntymään. Ja ne jotka ensimmäisenä keksivät konsepteja, joilla näitä hyödynnetään, ovat seuraavia miljardöörejä tässä maailmassa.

Robotit tulevat muuttamaan tapaa jolla teemme työtä, mutta eivät Cristinan ja Nikon mukaan vie itse työtä. Lääkäreitä tarvitaan myös tulevaisuudessa, työtä tehdään vain vähän eri lailla.

Jos tietää mistä tykkää, siinä voi olla hyvä”, sanoo Niko.  ”Ja robottiavusteisesti vieläkin parempi”, jatkaa Cristina.

Niko Herlin ja Kirsti Kostia