5 vinkkiä kassan pitämiseen turvallisella pohjalla

Virva Saarinen on toiminut yli 15 vuotta tilitoimistoalalla ja tilintarkastajana. Hän on todennut kassan riittävyyden seuraamisen äärimmäisen tärkeäksi sekä omakohtaisesti että käydessään keskusteluja asiakkaidensa kanssa.

Virva on koonnut meille viisi olennaista askelta, joita noudattamalla kassa on turvallisella pohjalla. Tällöin yritys voi keskittyä myyntiin liiketoiminnan menestymisen saavuttamiseksi.

POSITIIVINEN KASSAVIRTA

Kassavirta tulee asettaa jokaisessa yrityksessä talouden tärkeimmäksi mitattavaksi tekijäksi sekä päätöksenteon peruspilariksi. Mikäli kassa kumisee tyhjyyttään, ei hyvät ideat ja mahtavat visiot pelasta yrityksen taloutta.

Rahaa pitää olla, jotta yritys selviää velvoitteistaan ja voi toteuttaa visiotaan. Kokemukseni mukaan positiivinen kassavirta tekee yrittäjistä levollisempia ja paremmin voivia verrattuna kassakriisistä toiseen juokseviin kollegoihin.

Alla olen kerrannut 5 askelta varmistamaan yrityksesi rahojen riittävyyden. Käytä tätä tekstiä tarkistuslistana ja hoida jokainen viidestä askeleesta kuntoon. Mikäli tarvitset apua, ole yhteydessä, autamme sinua mielellämme.

ASKEL 1 – MYYNTIEN NOPEAMPI KOTIUTTAMINEN

Oletko ollut joskus niin kiireinen, että et ole ehtinyt tehdä laskuja? Tämä voi olla kohtalokasta yritystoiminnalle. Pidä huolta, että laskutus rullaa ja myyntisaatavat muuttuvat rahaksi mahdollisimman tehokkaasti.

Näillä neljällä tekijällä nopeutat myyntien kotiuttamista:

Factoring

Myyntisaatavat voi myydä rahoitusyhtiölle, jolloin saatavat muuttuvat rahaksi välittömästi. Rahoitusyhtiö hoitaa myös mahdollisen perinnän ja luottotappioriski siirtyy rahoitusyhtiölle.

NOPEA LASKUTTAMINEN

Laskutusprosessit ja vastuunjako tulee olla selkeä. ”Etkö sä hoitanut sitä” -kysymykset saattavat pitkällä aikavälillä käydä kalliiksi. Varmista, että laskutuksen prosessit ovat kunnossa ja vastuu on jaettu selkeästi. Jos tarvitset laskuttamiseen lisäkäsiä, ole yhteydessä, meidän talousassistenttipalvelu on juuri sinua varten!

SAATAVIEN VALVONTA & PERINTÄ

Maksumuistutusten tulee lähteä ajallaan ja perinnän tulee toimia nopeasti, jotta maksuajat eivät veny tarpeettoman pitkiksi tai pahimmillaan saatavat jopa unohdu kokonaan. Varmista, että olet järjestänyt asianmukaisen maksunvalvonnan ja perinnän.

MYYNNIN SOPIMUKSET

Paras tapa varmistaa nopea sisään tuleva maksuliikenne on etukäteislaskutus. Ennakkoon laskuttamalla rahat kotiutuvat nopeammin kuin jälkikäteen hoidettuna ja vältyt luottotappioriskeiltä.

ASKEL 2 – OSTOVELAT

Voit rahoittaa omaa toimintaasi sopimalla pidempiä maksuehtoja toimittajien kanssa. Ostosopimuksia tehdessä neuvottele, milloin toimittajalla on oikeus laskuttaa, äläkä hyväksy ennakkoon laskutusta.

ASKEL 3 – VARASTON MÄÄRÄ

Varastossa makaava tavara on tuottamatonta pääomaa. Tilaa vain tarpeeseen ja hankkiudu eroon huonosti myyvästä tavarasta. Jos tavaraa on liikaa, eikä se meinaa käydä kaupaksi, käytä vaikka suuria alennuksia. Tärkeintä, että sinulla ei ole laiskaa varastolla makoilevaa pääomaa, vaan tavara liikkuu ja saat pääoman tuottamaan.

Suunnittele prosessit, joilla varmistat tilaavasi vain tarpeeseen. Tällä varmistat, että varastot eivät pääse paisumaan ylisuuriksi.

ASKEL 4 – OSTAA VAI VUOKRATA?

Kaikkea ei tarvitse omistaa. Siirtymällä ostamisesta vuokraamiseen, vapautat pääomaa. Ostaessasi maksu tapahtuu etupainotteisesti, kun vuokraa maksetaan tasaisesti sopimuskauden ajan.

Mieti voisitko ostojen sijaan hankkia tarvittavat välineet, esimerkiksi tietokoneet, vuokraamalla.

ASKEL 5 – OSTAA VAI TEHDÄ ITSE?

Kehityshankkeiden kulut ovat yleensä rajusti etupainotteisia ja hankkeiden realisoituminen kassavirraksi voi kestää pitkään. Selvitä, voisitko hyödyntää valmiita ratkaisuja ja näin saada kehityshankkeiden tuotokset nopeammin euroiksi yrityksen kassaan. Muista kuitenkin pitää tärkeimmät kilpailuedut omissa käsissäsi.

RAHOJEN RIITTÄVYYS

Kassakriisien parissa kamppailu on raskasta ja vie huomion pois tuottavasta työstä. Käy tämä teksti läpi kohta kerrallaan ja mieti, miten voisit kehittää toimintaasi parantaaksesi yrityksesi taloutta.

Olemme rakentaneet toimintamme siten, että se palvelee yrittäjiä mahdollisimman hyvin, on sitten kyse assistenttipalveluista, kirjanpidosta, palkanlaskennasta tai ulkoistetun talousjohdon palvelusta.

Soita minulle tai laita viestiä sähköpostilla – olemme mukana teitä varten!

Virva Saarinen
TalousNosturi

VillageWorks Suomitalo

Lue lisää