ITSENSÄ JOHTAMINEN TYÖSSÄ

suunnittele ja hallitse ajankäyttöäsi

Moni asia tavoittelee huomiotamme – esimerkiksi sähköpostiin kilahtavat viestit, sosiaalisen median päivitykset ja työkaverien chatit rikkovat hyvän keskittymisen tilan nanosekunnissa. Onko työnkuvasi sellainen, että sinun tulee olla jatkuvasti saavutettavissa, vai voisitko varata kalenteriisi myös keskeytyksettömän työn aikoja? Kuinka monta kertaa päivässä on tarpeellista katsoa sähköpostit? 

Ajankäytön hallintaa helpottaa selkeä visio siitä, mitkä ovat tärkeimpiä ajankäytön kohteitasi ja miksi haluat käyttää aikaasi juuri näihin asioihin. Mieti siis ensin mitä ja miksi haluat saavuttaa, ja pohdi omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi näiden tavoitteiden valossa – itsetuntemus on tärkeä osa itsensä johtamista ja kehittymistä. Mitä sinun tulee kehittää ja miten voit hyödyntää vahvuuksiasi tavoitteidesi saavuttamiseksi? Aseta itsellesi sekä lyhyen että pitkän ajan tavoitteita ja kirjoita ylös konkreettisia asioita, joita sinun tulee tehdä päästäksesi tavoitteisiisi. 

Suunnittele tekemistäsi myös lyhyellä aikavälillä. Tee ensimmäisenä aamulla suunnitelma päivällesi, ja listaa kolme asiaa, jotka aiot toteuttaa päivän aikana. Laita vielä nämä asiat tärkeysjärjestykseen, ja aloita työpäiväsi tehtävälistasi tärkeimmällä asialla. Moni paljon päätöksentekoa ja uuden suunnittelua sisältävä työ vaatii aikaa miettimiselle – muista siis varata kalenteriisi hetkiä myös ajattelulle. 

opettele sanomaan ei

Itsensä johtamiseen kuuluu myös oman jaksamisen rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen. Jokainen meistä voi suoriutua vain rajatusta määrästä asioita kunnolla – mitkä ovat sinun ja työsi kannalta tärkeimmät tehtävät? Vaikka ein sanominen on usein haastavaa, on työsi jälki varmasti parempaa, kun osaat priorisoida. Muista, että aikasi on rajallista ja arvokasta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun tulisi sanoa jokaiseen avunpyyntöön tai ylimääräiseen tehtävään ei, mutta jos yrität toteuttaa kymmentä asiaa samaan aikaan, kehityt jokaiseen suuntaan minimaalisen vähän – jos sen sijaan tavoittelet yhtä tai kahta asiaa keskittyneesti, edistymisesi on moninkertaisesti nopeampaa. 

Vinkki: Oletko koittanut pomodoro-tekniikkaa? Pomodoro-tekniikassa työskentelet 25 minuuttia yhteen tehtävään keskittyen, ja eliminoit täksi ajaksi kaikki muut huomiotasi tavoittelevat ärsykkeet (kuten puhelimen ja sähköpostin). 25 minuutin jälkeen pidä 5 minuutin tauko, ja toista sen jälkeen uusi 25 minuutin tehotyöskentelysessio. Kun olet työskennellyt 4 x 25 minuuttia, pidä pidempi, 20-30 minuutin tauko. Pomodoro-tekniikan teho perustuu vaikeiden asioiden jaotteluun pieniin palasiin – on huomattavasti helpompi asennoitua edistämään vaikeaa projektia keskittyneesti 25 minuuttia kuin kaksi tuntia.  

Maailmassa, jossa valintoja ja mahdollisuuksia on loputon määrä, on välillä vaikea tietää mihin oma keskittyminen kannattaisi suunnata. Itsensä johtamisen taito auttaa keskittymään oikeisiin, itselle tärkeisiin ja merkityksellisiin asioihin. Itsensä johtaminen on tavoitteiden ja suunnitelmien tekemistä, seuraamista ja tarvittaessa niiden muuttamista. Itsensä johtaminen ei ole vain tapa saavuttaa enemmän – se on taito, jonka avulla elämästä voi tehdä mielekästä ja itsensä näköistä.

oma hyvinvointi ensin

Väsyneenä ja uupuneena on vaikea olla innovatiivinen, luova tai tehokas – siksi itsensä johtaminen alkaa oman kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioimisesta. Riittävä ja laadukas uni, jaksamista edistävä ruokavalio ja liikunta ovat peruspalikoita, jotka auttavat mieltä ja kehoa pysymään virkeänä. Varaa myös tarpeeksi aikaa palautumiselle, niin työpäivän jälkeen kuin sen aikanakin. 

Lisää liikuntaa elämään

Tee lounastauolla vartin happihyppely tai haasta tiimikaverisi 10 minuutin päivittäiseen taukojumppaan. Osallistu Villagen aamujoogaan ja TFW-treeneille! 

Nuku paremmin

Pyri ulkoilemaan valoisaan aikaan – näin kehosi tunnistaa paremmin vuorokauden ajan vaihtelut. Himmennä valoja kotona ainakin tuntia ennen nukkumaanmenoa, ja vaihda ruudut kirjaan tai muuhun rauhoittavaan tekemiseen. Iltarutiinien luominen auttaa kehoa tunnistamaan nukkumisajan lähestymisen – esimerkiksi iltapesu, kevyt venyttely ja makoilu piikkimatolla auttavat kehoa ja mieltä rentoutumaan nukkumista varten. 

Pidä hauskaa

Tiesitkö, että pelailu ja leikkiminen ovat tärkeitä paitsi lapsille, myös aikuisille? Tutkimusten mukaan pelailu vapauttaa endorfiineja, parantaa aivojen toiminnallisuutta ja edesauttaa luovuutta. Pelailulla on myönteisiä vaikutuksia myös aivojen vireyteen ja energisyyteen. Pelaa siis shakkia tai jalkapalloa, käy laskettelemassa, väritä värityskirjaa, joogaa tai rakentele palikoista linnake – mikä ikinä kutkuttaa mieltäsi ja saa aivosi flow-tilaan!

VillageWorks, täytekuva

Lue lisää